Psycholoog Gouda – Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog helpt je op het moment dat je er zelf niet meer uit komt. Er zijn veel mensen die daar hun werk van maken: doctoren, leraren, hypotheekadviseurs en automonteurs bijvoorbeeld. Maar, met een psycholoog werkt het nét even anders.
Het onderwerp van de hulp is je innerlijk. Je kunt het niet zien, je kunt het niet aanraken, je kunt er niet even het oliepeil van checken. De enige die iets aan jouw innerlijk kan veranderen ben jij zelf. Door wat je vertelt, hoe je je gedraagt, via hoe je denkt en hoe je je voelt.

Waar een chirurg zijn moderne gereedschap heeft, de leraar zijn lesboeken en de automonteur zijn gereedschap, heeft een psycholoog alleen jou. Vandaar ook dat geen enkele psycholoog zal zeggen dat hij of zij je gaat genezen. Dat ga je namelijk zélf doen. De psycholoog helpt je alleen in de juiste richting.

Hoe helpt een psycholoog?

Er zijn binnen de psychologie heel veel verschillende ‘scholen’ met allemaal hun eigen methodes en technieken. De meeste psychologen hebben wel een bepaalde voorkeur, en hebben zich dan ook gespecialiseerd in één bepaalde richting. Ikzelf gebruik een mix van de bestaande methodes en technieken, om op die manier de behandeling perfect op jou af te stemmen.

 • een psycholoog geeft je kennis
  Als is vastgesteld waar je precies last van hebt zal je psycholoog je er meer over vertellen, je leestips geven of goede links op het internet. Als je begrijpt hoe processen werken, kun je er ook vorm aan geven.
 • een psycholoog geeft je perspectief
  ‘Als je met je neus op de tomaat zit, is álles rood’; oftewel: jij zit midden in jouw leven, alles over jou is zó dichtbij dat het maar één kleur heeft. Een psycholoog laat je er van een afstandje naar kijken, door de ogen van iemand anders, in relatie tot andere mensen.
 • een psycholoog geeft je mogelijkheden
  Want zelf zie je die niet meer. Je hebt het gevoel alles geprobeerd te hebben. Dat is niet zo; jij ziet ze niet, maar ze zijn er nog genoeg. De psycholoog besteedt niet alleen aandacht aan je klacht, maar aan jou als persoon om je zo te helpen nieuwe mogelijkheden te vinden.
 • een psycholoog confronteert je
  Heel veel dingen heb je van jezelf niet eens door. Karaktertrekjes, gewoontes, ingeroest gedrag, vooringenomenheid. De meeste van die patronen zijn er in de jaren ingesleten. Ooit kwam het je goed uit om je leven zo te leven maar nu zit het je hartstikke in de weg. Je hebt het alleen zelf niet in de gaten. Dat is soms best even confronterend maar helpt je de goede weg op.

Drie klassieke ‘richtingen’

Een psycholoog kan werken via inzicht, daarbij praat je en kom je achter zaken die je daarna kunt veranderen. Je kunt ook via ervaring werken. Dan doe je dingen en merk je hoe alles verandert. De derde klassieke stijl is die van manipulatie van het onderbewuste. Door te werken met symbolen, hypnose enzovoort.

Welke van de drie, of welke combinatie, het ook is, het draait altijd om inzicht, perspectief, mogelijkheden en confrontatie. Dat klinkt knap ingewikkeld. En dat is het ook.

Een psycholoog is daarom bijna altijd zijn hele leven lang in opleiding. Het is nog maar kort dat we beginnen te begrijpen hoe innerlijke processen werken. Hoe je problemen van je gevoel, gedrag en in denken kunt analyseren en hoe je bepaalde obstakels kunt overwinnen. In die korte tijd heeft de wetenschap grote vooruitgangen geboekt.

Als je een goed gevoel hebt bij een psycholoog, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen. Je zit helemaal nergens aan vast.

Contact Psycholoog Gouda

Als je meer wilt weten over Psycholoog Gouda, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel mij dan even voor een afspraak of stuur een e-mail naar mijn praktijk in Gouda.